Etherische-olie-bij-het-sporten

Essentiële oliën bij het sporten

Als sporter heb ik een aantal fijne ervaringen opgedaan met onze essentiële oliën en supplementen. Deze ervaringen wil ik hier graag delen. Mocht je meer persoonlijk advies willen neem dan vrijblijvend contact met me op. Over detoxen, dagelijkse supplementen of spijsvertering ondersteunende producten tot energie boost en massage technieken. Natuurlijk zijn goede lichamelijke verzorging, goede voeding en goede nachtrust de eerste behoefte voor ieder mens. Dagelijks voldoende drinken, beweging en buitenlucht horen daar ook bij. Daarnaast zijn er ondersteunende producten die uitkomst kunnen brengen. Hier geef ik je een overzicht van mijn goede ervaringen bij sportieve uitdagingen.

Verzachtende olie samenstelling;

Verzachtende samenstelling aanbrengen op de spieren/gewrichten voor de training. Dit geeft veel minder kans op blessures en verminderd pijnlijke gewrichten. Na de training brengen we deze olie nogmaals op tegen spier en gewrichtspijn. Deze speciale verzachtende olie mix is fantastisch voor en na de training. Ook bij gewone pijnlijke spieren of gewrichten geeft deze olie mix verlichting. Langs de ruggenwervers en/of de nekwervels geeft pijnverlichting. Onverdunde mix wel verdunnen met onze kokosolie. Neem deze verzachtende samenstelling verdund en in een roller mee in je sporttas. Verzachtende samenstelling is zowel in verdunde en onverdunde rollers te verkrijgen en onverdund in 5 ml flesje. Verdun je deze zelf is het voordeliger, dit doe je met onze kokosolie. Tussen de 3 tot 5 druppels kokosolie op 1 druppel verzachtende samenstelling. Er is ook een direct te smeren stick of een tube met deze samenstelling. Persoonlijke voorkeur speelt hier vooral de doorslag van de keuze. Deze olie mix kan invloed hebben bij bloedverdunners. Mocht je meer informatie willen over contra-indicaties dan neem je vrijblijvend contact met me op. Deze verzachtende olie samenstelling zit ook in capsules, inwendig in te zetten bij verkoudheden en griep. Of de olie verdund onder de voeten en langs de rug en nekwervels inmasseren. Daarnaast in huis een paar druppels in de diffuser, reinigt je woon of slaapkamer van bacteriën en virussen.

Luchtwegen olie mix;

De luchtwegenmix opent je luchtwegen en stellen je longblaasjes in staat meer zuurstof op te nemen. Voor een training natuurlijk belangrijk dat je voldoende zuurstof op kan nemen en via je bloed door je hele lichaam kan transporteren. Ook bij verkoudheden een heerlijke olie in de diffuser, ook in de slaapkamer voor een goede nachtrust. Verdunt met kokosolie smeren op de borst voor meer lucht. Ook Korianderolie of Eucalyptusolie verdunt op de borst smeren kan verlichting geven. Voor de ademhaling kan je softgel capsules innemen die ondersteunen bij vrij adem halen en tegen allergieën. Deze bevatten o.a. Lavendel, Citroen en Pepermunt oliën. Er is ook een stick met de luchtwegen olie mix die je makkelijk in je sporttas mee kan nemen. Brengt makkelijk aan op de borst en nek. Geeft vrije ademhaling en vergroot je zuurstofopname. Er zijn verfrissende pastilles van de luchtwegen olie mix, heerlijk en opent je luchtwegen. Pepermunt olie en Eucalyptus olie helpen hier ook.

Citrus oliën

Zorg voor voldoende hydratatie door voldoende te drinken, begin al voor de training. Dit zorgt voor betere afvoer van je afvalstoffen. Drink water met 2 a 3 druppels Citroenolie erin, dit helpt dit je lichaam ontgiften. Doe deze Citrus oliën nooit in plastic want de ontgiftende werking heeft ook op plastic zijn uitwerking en lost deze uiteindelijk op. Citrusoliën hebben een motiverende werking op ons gestel. Diffuus of inhaleer in je handen. 2 druppels Citrus olie naar keuze in je hand, 1 keer wrijven en maak dan een kommetje van je handen. Breng deze naar je neus en inhaleer een paar minuten. Ook topisch (op de huid) aan te brengen, verdun de olie met wat kokosolie. Let op; niet in de zon met deze Citrus oliën maar onder kleding gebruiken. Zonlicht geeft een reactie, gevlekt bruin worden!

Pepermuntolie

Pepermuntolie is meervoudig in te zetten. Zo verkoelt het heerlijk. Doe 2 druppels in een glas en giet verder vol met water. Eventueel een kleine hoeveelheid zout (snufje) om beter op te lossen en het houdt vocht beter vast. Deze oplossing kan ook over een vochtige handdoek in de nek worden gelegd ter verkoeling. Het inhaleren van Pepermuntolie helpt je alert te zijn/blijven. Bij hoofdpijn 2 druppels in je handpalm en na 1 keer wrijven in je nek uitsmeren. Mag op je slapen uitsmeren maar niet vlak bij je ogen! Pepermuntolie kan bloeddruk verhogend werken dus matig gebruiken als je hoge bloeddruk hebt.

Stimulerende cel herstellende samenstelling

Deze samengestelde olie mix stimuleert cel vernieuwing en is ook in capsules verkrijgbaar. Dagelijks gebruiken voor optimale cel vernieuwing.

Energie

Energieke samenstelling is een fijne aanvulling in tijden dat je wat moeite hebt met de dagelijkse dingen. Ook na een jetlag of ziekte is dit een fijne booster. Een natuurlijk alternatief voor allerlei sportdrankjes zonder de vaak gebruikte cafeïne. Energieke samenstelling geeft energie, ondersteunt het uithoudingsvermogen, de mentale gezondheid en bevorderd je vitaliteit.

Detoxen of afvallen

Citroenolie in wat lauwwarm water is hydraterend en ontgiftend. Daarnaast hebben we een kuur van 2 supplementen die je afwisselt om de 10 dagen. Begin met 10 dagen spijsvertering ondersteunende capsules met Probiotica 10 dagen in de ochtend. Na 10 dagen afwisselen met 10 dagen ontgiftende capsules. Deze werken antibacterieel, schimmelwerend, goed voor de dikke darm, het spijsverteringssysteem en de ingewanden. Afwisselen doen we omdat de darmen anders gewennen en niet meer positief reageren op de ontgiftende capsules. De Oregano die er in gebruikt wordt is dan te lang aanwezig, bacteriën kunnen resistent worden. Een periode detox kuren verschilt van persoon tot persoon, minimaal 3 tot maximaal 9 maanden. De ontgiftende olie mix is daarna ook een fijne om te gebruiken, ontgiftend en helpt je celstructuur te herstellen. Deze zijn er ook in capsules. Voor meer vrijblijvende informatie neem je contact op met mij.

Metabolische olie samenstelling

Afvallen en ontgiften met de metabolische samenstelling. Deze olie mix in je water door de dag heen drinken helpt je detoxen en afvallen. Als eetlustremmer, dorstlesser en je bloedspiegel op peil te houden. Wel in glazen fles want er zitten Citrusoliën bij in. Schudden voor het drinken, olie drijft op water. (Een snufje zout helpt beter oplossen). Deze samenstelling is ook in capsules verkrijgbaar. Neem er een in voor iedere training, Als eetlustremmer 3x daags een half uurtje voor het eten.

Sterke botten

De samenstelling voor sterke botten zorgt voor een goed evenwicht van calcium en magnesium. Belangrijk voor spierspanning en ontspanning. Deze bevat daarnaast vitaminen zoals C, D2 en D3. Goede ondersteuning tegen veroudering, calciumverlies en botontkalking. Bevat ook nog D-Biotine, calcium, magnesium, zink, koper, mangaan, borium.

Concentratie of focus mix

Speciaal om beter geconcentreerd te blijven bij sport, ook bij ADHA en huiswerk. Deze olie mix geeft je ook energie. Breng aan op slapen en voorhoofd, nekwervers en voeten. Rosemarijn olie kan je ook voor concentratie gebruiken. Let bij Rozemarijn olie op als je hoge bloeddruk hebt, het kan bloeddruk verhogend werken.

Herstel na het sporten

Drink nog steeds voldoende om al het vochtverlies weer aan te vullen. Enkele druppels Metabolische olie samenstelling of een Citrus olie naar wens in je water oplossen.

Neem een bad met wat zeezout en een ontspannende of herstellende olie. Bv Ceder Wood olie of Lavendel olie. Een vochtig washandje met deze oliën op de grond onder de douche is een ook een optie.

Smeer je gevoelige spieren of gewrichten in met de verzachtende samenstelling. Verkoelt en heelt, is pijnstillend. Bij spierkramp masseer de spier(en) in met een mix van Lavendel, Marjolein of Basilicumolie in Kokosolie. Ook Citroengras olie met Witte spar olie verdunnen met Kokosolie helpt bij kramp en spierpijn. Voeg er eventueel Pepermuntolie aan toe.

Een goede nachtrust zal herstel ook bevorderen. Diffuse een rustgevende olie of mix in je slaapkamer. Anders voor het slapen vanuit je handen (cuppen). Topisch aanbrengen langs nek en rugwervels, onder de voeten en achter de oren is ook een prima manier. Je favoriete samenstelling opgelost in water verstuiven over kussen en lakens is nog een mogelijkheid. Zelf gebruik ik een diffuser of breng de olie verdund aan op de huid. Mijn favoriete oliën zijn Lavendel, Vetiver en Sandelwood. Lavendelolie met Sinaasappelolie of Citroenolie maakt dat je naast lekker inslaapt ook beter doorslaapt. De Rustgevende olie samenstelling ter afwisseling doet het ook goed. Welterusten J

Blauwe plekken

Herstel van pijnlijke huid of blauwe/ beurse plekken smeer je regelmatig in met Helichrysum olie in kokosolie. 3 op 6 druppels doe ik persoonlijk. Lichtjes inmasseren.

Wondjes

Wondjes kan je met Tea Tree olie heel goed ontsmetten. Mag met een druppeltje puur op de wond, bij gevoelige huid wel beter even verdunnen met 3 druppels Kokosolie. Verzachtend met een paar druppeltjes lavendel er aan toegevoegd.

Geurtjes

Wat druppeltjes Eucalyptusolie mengen met Bakingsoda en in de sportschoenen schudden, minimaal een uurtje intrekken en dan uit stofzuigen. (ook fantastisch om je matras fris te maken). Enkele druppels Reinigende olie samenstelling in de wasmachine is heerlijk fris. In de droger enkele druppels Citroenolie of Citroengrasolie op een vochtige oude sok of washand geeft je was een heerlijke frisse geur. Schoonmaken van apparatuur en oppervlakten kan met Citroenolie, Verzachtende olie samenstelling en Reinigende olie samenstelling. Let op met plastic ondergrond of onderdelen want de Citrusoliën kunnen daarop schade geven. Er zijn heel goede alternatieve schoonmaakmiddelen zonder chemische toevoegingen. Lees HIER meer tips.

Motivatie om te sporten;

Sport stimuleert ons, maakt ons flexibeler, geeft ons meer long inhoud en uithoudingsvermogen. Sporten maakt gezonder, vrolijker, is goed tegen stress en depressie, stimuleert je seksleven, kan helpen bij gewichtsverlies. Tijdens de slaap verbrand een gespierd lichaam meer dan een ongetraind lichaam. De beste 5 sporten voor ons lichaam zijn;

Zwemmen; Weinig blessure gevoelige sport, goed voor conditie en veel groepen spieren worden gebruikt. Regelmatig zwemmen werkt ontspannend.

Krachttraining; Op de sportschool maar ook thuis of met vrienden. Leuke afwisseling van grondoefeningen met elastiek, kettlebell en gewichten. Afwisselend veel herhalingen op lichte intensiviteit met kortere herhalingen met intensievere belasting. Genoeg keuze, let vooral op hoe je de oefeningen moet doen zodat je niet de verkeerde houding hebt waarmee je blessures vergroot. Als beginneling zou je beter een tijdje onder begeleiding sporten van een sportcoach of sportschool met begeleiding. Op YouTube kan je veel ideeën opdoen. In de link hieronder alvast een voorbeeld. Volgens het onderzoek kan je het beste HITT- trainingen doen. Bouw het rustig op en loop niet in eens te hard van stapel.

https://youtu.be/M0l7KyxcmbA

https://youtu.be/E7OOmOfv6Yw

Tai Chi; Oorspronkelijk uit China, gebaseerd op de vecht en krijgskunst van Kung Fu. Levensstroom en Mindfull bewegen, Yin en Yang in balans brengen. gebaseerd op aanvals en verdedigingstechnieken. Er zijn inmiddels 5 stijlen.

https://youtu.be/zIHLJeWNOu0

Wandelen;

https://youtu.be/wjEH2CSi1-s

Bekkenbodemspieren trainen;

https://youtu.be/XQN4U3hv5bY

De beste 5 sporten voor je lichaam zijn na onderzoek van Harvard professor I-Min Lee https://www.soulfularogya.com/best-exercises-body-harvard-doctor/

Veel plezier met sporten en het uitproberen van mijn tips. Aarzel niet als je vragen hebt, ik help je graag vrijblijvend verder op weg. Contact