recepten-voor-paarden

Etherische olie recepten voor paarden

Kiki BrevoordPaarden 2 Reacties

etherische olie recepten paarden

Paarden en etherische olie recepten

Wat is een etherische olie en waarom helpt het bij verschillende kwalen? In essentie is het gedistilleerde olie van planten, bomen, hars, schors, bloem, blad of uit de schil. Deze pure, biologische etherische oliën zijn 50 tot 70 maal zo sterk dan het originele deel van de plant. Geen enkele toevoeging of verdunning, puur natuurlijk aromatisch extract met daarin de  behouden kracht en het afweermechanisme van de plant of boom. Dit kunnen we inzetten tegen schimmels, bij klachten, ziekte en tegen insecten. We kunnen de oliën op drie manieren gebruiken.

Het gebruik van olie bij paarden

Aromatisch, we laten het paard ruiken waardoor het via de neus bij de hersenen komt en je de gemoedstoestand kunt beïnvloeden. Via de neus, slijmvliezen en longen de luchtwegen kan ondersteunen. Op stal zou je ook een diffuser kunnen gebruiken. Je kan een paard heel goed zelf laten kiezen door een weinig of wat verdunde olie aan te bieden via je hand. Puur uit het flesje is soms te overweldigend.

Topisch, we smeren het verdund op de huid waar het plaatselijk wordt opgenomen via de vacht en haarzakjes komt het in de bloedbaan en zo in het gehele systeem. Op kroonrand, punten van de oren  of op de borst. Bij diverse massages ook over de ruggengraad. Bij milde olie kan het bij de neusvleugels.  Nooit in neus of oren gebruiken.

Intern, ondersteunen we de spijsvertering met anijs, pepermunt of een daarvoor samengestelde olie-mix. We kunnen een reinigende of ontgiftende olie toepassen om bijvoorbeeld lever en nieren te ondersteunen, eventueel verdunnen met lijnzaadolie door het voer. Direct in de mond aanbrengen van een olie kan in enkele gevallen ook bij tandvlees of tandpijn, vaak verdund. Bij diarree 7 dagen jeneverbes olie met tea tree en eventueel citroen olie tegen de bacteriën die daar voor een infectie kunnen zorgen. Verdunnen met honing en lauw water. de 2e dag zal er verbetering te zien moeten zijn anders is het raadzaam de dierenarts te laten komen voor het geval het een ernstige infectie is. Ik geef je graag persoonlijk advies om met ervaring te kunnen ondersteunen.

De speciaal voor de luchtwegen gemaakte mix van etherische oliën zal verlichting kunnen brengen en slijmoplossend ondersteunen verkoudheid, benauwdheid of  dampigheid en hoesten. Soms is de Eucalyptus olie hier ook een prima te gebruiken olie voor afhankelijk van waar de benauwdheid zit, boven of meer dieper in de longen.

Bij pollen en of grassen allergie hebben we drie oliën die je samen kunt toepassen. In wat honingwater oplossen en door een beetje voer mengen. Een neus netje aan het hoofdstel of halster wil ook vaak helpen.

Bij koliek, misselijkheid, verstopping kunnen we de spijsverteringssamenstelling gebruiken maar ook gemberolie of kamille voor een kompres.

Tea tree olie staat bekend om zijn antiseptische en schimmelwerende eigenschappen. Het kan worden gebruikt om wondjes en huidaandoeningen bij paarden te behandelen. De tea tree olie kan bij mok, rotstraal, regen schurft en wondgenezing ondersteunen. Ik maak een olie mix tegen luizen en mijten. Als er eenmaal een besmetting van mijten is zal je eerst rigoureuzer te werkt moeten gaan. Vraag de dierenarts naar een recept, scheer het behang van de benen en was 2 a 3x om de 10 dagen. Daarna onderhouden met tea tree olie, dit maakt het paard onaantrekkelijk voor mijten. Vermijd zoete voeding.

Oregano kan ondersteunen bij (hoef) schimmel, infecties, verkoudheid, ringworm en mijten. Wel verdunnen, het is een hele hete olie!

Wierook olie kan hulp geven bij het helen van infecties, ontstekingen, wondjes, littekens en wratten (met oregano). Er zijn ervaringen over remmende werking op tumoren. Zie bij wierook olie voor meer voordelen van deze koninklijke olie.

Citroen olie helpt bij de elektrolyten balans, doorbloeding, reiniging van gifstoffen, kriebelhoest en infecties. Is conditie versterkend samen met de Tee Trea olie. Het ontsmet ook nog eens prima de omgeving in een plantenspuit verdund met lauw water. Citroen olie heeft een verfrissende geur en kan helpen bij het stimuleren van de eetlust en het bevorderen van een positieve gemoedstoestand.

De weerstand mix helpt bij ondersteuning van het immuunsysteem, is anti viraal, ontstekingsremmend, verlicht bij verkoudheid en griep.

Lavendelolie bij wondverzorging, allergieën, brandwonden, stress en jeuk. Vlak voor spannende dingen even laten ruiken en wat op de boed en punt van de oortjes smeren.

De samenstelling voor spieren en gewrichten helpt ontstekingsremmend, is een natuurlijke pijnstiller, ondersteund bij peesblessures, spier bevangenheid, gewrichtsproblemen en sprongproblemen. Ik help je graag met een behandeling.

Kamille olie heeft ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen. Het kan nuttig zijn bij het kalmeren van geïrriteerde huid en bij het bevorderen van een goede nachtrust bij vermoeide indruk.

Pepermuntolie heeft verkoelende en verfrissende eigenschappen. Het kan worden gebruikt om vermoeide spieren te kalmeren, de bloedsomloop te stimuleren en de ademhaling te vergemakkelijken. Het is ook goed voor de spijsvertering, verdund met wat lijnzaadolie vinden ze het vaak heerlijk.

De oliën van Ceder, Citroengras, Cypres, Den, Eucalyptus, Gember, Geranium, Jeneverbes, Kaneel, Marjolein, Pepermunt, Rozemarijn en sinaasappel zijn ook heilzaam en komen later zeker nog aan bod.

Het is belangrijk op te merken dat de reactie van individuele paarden op etherische oliën kan variëren. Voordat je etherische oliën bij je paard gebruikt, is het raadzaam om te overleggen met een ervaren dierenarts, aromatherapeut of een andere gekwalificeerde professional om ervoor te zorgen dat je de juiste oliën gebruikt en dat ze geschikt zijn voor jouw specifieke situatie. Natuurlijk blijft het belangrijk om een dierenarts de diagnose te laten doen, zeker bij ernstige zaken. Samen kan je bespreken of je met natuurlijke middelen mag ondersteunen. Het is wel prettig als de dierenarts hier voor open staat, misschien wil je daar bij je keuze rekening mee houden.

Workshop essentiële olie paarden

Voor specifieke problemen, workshops of recepten kan je contact opnemen zodat ik kan helpen bij de juiste verhouding/verdunning en regelmaat van toediening. Zeker wanneer er nog niet veel ervaring met etherische olie is opgedaan help ik je graag.

Reacties 2

 1. Goede dag.
  Bij het verzorgpaard van mijn dochter op stal heeft een paardje last van mok.
  Uiteraard zijn wij bang dat haar verzorgpaard het ook krijgt, maar ik zou ook graag dat andere paardje willen helpen.
  Ik heb al een spray gemaakt met tea tree, citroen en lavendel om de stal te sprayen, maar wat kan ik op het paard zelf gebruiken?
  Ik dacht aan het zelfde mengsel in een draag olie(?)

  Vriendelijke groet,
  Karin ten Cate

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *