recepten-voor-paarden

Etherische olie recepten voor paarden

Kiki Brevoord Paarden 2 Reacties

etherische olie recepten paarden

Paarden en etherische olie recepten

Wat is een etherische olie en waarom helpt het bij verschillende kwalen? In essentie is het gedistilleerde olie van planten, bomen, hars, schors, bloem, blad of uit de schil. Deze pure, biologische etherische oliën zijn 50 tot 70 maal zo sterk dan het originele deel van de plant. Geen enkele toevoeging of verdunning, puur natuurlijk aromatisch extract met daarin de  behouden kracht en het afweermechanisme van de plant of boom. Dit werkt tegen schimmels, ziekten en vaak insecten. We kunnen de oliën op drie manieren gebruiken.

Het gebruik van olie bij paarden

Aromatisch, we laten het paard ruiken waardoor het via de neus bij de hersenen komt en je de gemoedstoestand kunt beïnvloeden. Via de neus, slijmvliezen en longen de luchtwegen kan ondersteunen.

Topisch, we smeren het op de huis waar het plaatselijk wordt opgenomen via de vacht en haarzakjes komt het in de bloedbaan en zo in het gehele systeem. Op kroonrand, punten van de oren en neusvleugels of op de borst.

Intern, ondersteunen we de spijsvertering met een daarvoor samengestelde olie-mix, kunnen een reinigende of ontgiftende olie toepassen om bijvoorbeeld lever en nieren te ondersteunen, eventueel verdunnen met lijnzaad. Direct in de mond aanbrengen van een olie kan in enkele gevallen ook bij tandvlees of tandpijn, vaak verdund. Bij diarree 7 dagen jeneverbes olie met tea tree en eventueel citroen olie tegen de bacteriën die daar voor een infectie kunnen zorgen. Verdunnen met honing en lauw water. de 2e dag zal er verbetering te zien moeten zijn anders is het raadzaam de dierenarts te laten komen voor het geval het een ernstige infectie is. We geven graag persoonlijk advies om met ervaring te kunnen ondersteunen.

De speciaal voor de luchtwegen gemaakte mix van etherische oliën zal verlichting kunnen brengen en slijmoplossend ondersteunen verkoudheid, benauwdheid of  dampigheid en hoesten. Soms is de Eucalyptus olie hier ook een prima te gebruiken olie voor afhankelijk van waar de benauwdheid zit, boven of meer dieper in de longen.

Bij koliek, misselijkheid, verstopping kunnen we de spijsverteringssamenstelling gebruiken maar ook gemberolie of kamille voor een kompres.

De tea tree olie kan bij mok, rotstraal, regen schurft en wondgenezing ondersteunen of in een mix tegen luizen.

Oregano kan ondersteunen bij (hoef) schimmel, infecties, verkoudheid, ringworm en mijten. Wel verdunnen, het is een hele hete olie!

Wierook olie kan hulp geven bij het helen van infecties, ontstekingen, wondjes, littekens en wratten (met oregano). Er zijn ervaringen over remmende werking op tumoren.

Citroen olie helpt bij de elektrolyten balans, doorbloeding, reiniging van gifstoffen, kriebelhoest en infecties. Is conditie versterkend samen met de Tee Trea olie. Het ontsmet ook nog eens prima de omgeving in een plantenspuit verdund met lauw water.

De weerstand mix helpt bij ondersteuning van het immuunsysteem, is anti viraal, ontstekingsremmend, verlicht bij verkoudheid en griep.

Lavendelolie bij wondverzorging, allergieën, brandwonden, stress en jeuk.

De samenstelling voor spieren en gewrichten helpt ontstekingsremmend, is een natuurlijke pijnstiller, ondersteund bij peesblessures, spier bevangenheid, gewrichtsproblemen en sprongproblemen.

Ceder, Cypres, Den, Eucalyptus, Gember, Geranium, Jeneverbes, Kaneel, Knoflook, Lavendel, Lemongrass, Marjolein, Pepermunt, rozemarijnolie en sinaasappel zijn heel heilzaam en komen later zeker nog aan bod.

Natuurlijk blijft het belangrijk om een dierenarts de diagnose te laten doen, zeker bij ernstige zaken. Samen bespreken of je met natuurlijke middelen kan ondersteunen. Het is wel prettig als de dierenarts hier voor open staat, misschien wil je daar bij je keuze rekening mee houden.

Workshop essentiële olie paarden

Voor specifieke problemen, workshops en recepten graag even contact opnemen zodat ik kan helpen voor de juiste verhouding/verdunning en regelmaat van toediening. Zeker wanneer er nog niet veel ervaring met etherische olie opgedaan is, ik help graag.

Reacties 2

 1. Goede dag.
  Bij het verzorgpaard van mijn dochter op stal heeft een paardje last van mok.
  Uiteraard zijn wij bang dat haar verzorgpaard het ook krijgt, maar ik zou ook graag dat andere paardje willen helpen.
  Ik heb al een spray gemaakt met tea tree, citroen en lavendel om de stal te sprayen, maar wat kan ik op het paard zelf gebruiken?
  Ik dacht aan het zelfde mengsel in een draag olie(?)

  Vriendelijke groet,
  Karin ten Cate

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *