Tijm olie

48.33

Beschrijving

Essentiële Tijm olie

Essentiële Tijm olie

Tijm olie is familie van de munt, verkregen door stoomdestillatie van blad, bloem en stengel.

Essentiële Tijm olie is 50 tot 70 keer sterker dan het verse kruid door de destillatie. Het kruid Tijm kennen we voor het kruiden van groente, vis of vlees. Het meest gebruikt in de Oost Aziatische en Mediterrane keuken. Tijm wordt ook in hoestsiroop gebruikt.

De Egyptenaren gebruikte Tijm al voor het balsemen. De Grieken gebruikten het om besmettelijke ziekten tegen te gaan. Verder zou het ons kunnen ondersteunen bij ademhalingsproblemen, spijsverteringsklachten en bij infecties. De Tijmolie  zou maag en zenuwversterkend zijn. Goed voor luchtwegen en bij hoest.

Aromatisch te gebruiken voor concentratie, is verkwikkend en zou een depressie verlichten. De geur is kruidig en fris en goed te combineren met Bergamot, Tea Tree, Oregano en Rozemarijn olie.

Topisch verdund gebruiken met bijvoorbeeld kokosolie, 1 druppel op minimaal 4 druppels. Bij kinderen vanaf 6 jaar maar wel meer verdunnen. Niet bij zwangerschap gebruiken.

Inwendig gebruiken we Tijm verdund voor de slijmvliezen in verband met mogelijke irritatie. Verdunnen kan goed met honing en bijvoorbeeld amandel of rijstmelk en 1 druppeltje tijm. Niet onder de 6 jaar of bij zwangerschap. Vanaf 6 jaar sterk verdunnen. Opletten bij hoge bloeddruk, matig het gebruik. Niet te gebruiken bij zwangerschap en onder de 6 jaar.Onder de 6 jaar niet inwendig gebruiken en grotere verdunning gebruiken.

Tijm is een heerlijk kruid. Het plantje is makkelijk te houden in de keukenvensterbank en de tuin.

Essentiële Tijm olie recepten

Probeer het eens:

  • Met tomaat, komkommer, aubergine, paprika of bijvoorbeeld gegrild met kaas en knoflook
  • Een goede combinatie met geroosterde vis of gevogelte, wild, vlees en spinazie
  • Met roergebakken spinazie, pasta en knoflook
  • In een dressing voor sla met bijvoorbeeld wat honing en tomaat
  • Op spiesjes met vlees, vis of bijvoorbeeld gegrilde courgette en paprika
  • Op aubergine die je met knoflook, tomaat en verse geitenkaas of 30+ kaas even onder de grill zet.
  • Maak er eens thee mee met gember en honing bij hoest en griep

 

Voor meer persoonlijke informatie over het gebruik van Tijm kunt u contact opnemen.