Schoonmaken met etherische olie

Schoonmaken kan ook heel goed en hygiënisch zonder schadelijke chemische middelen.Schoonmaken met essentiële olie

Zelf goedkoop en natuurvriendelijke reinigingsmiddelen maken is eenvoudiger dan je denkt. Je gebruikt ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt. Voeg daar een aantal etherische oliën aan toe en je hebt een veilig schoonmaakmiddel voor je gezinsleden en dieren. Kinderen en dieren krijgen veel reststoffen binnen van chemische reinigingsmiddelen via handen en pootjes. Eigen gemaakte schoonmaakmiddelen eventueel in een sprayfles doen maken perfect schoon. Bijvoorbeeld oppervlakken in de keuken, badkamer en vloeren.

ingrediënten schoonmaakmiddel etherische olie


¼ kopje witte azijn
1 kopje water
30 druppels etherische oliën

Fijne combinaties:
15 druppels lavendel en citroen

10 druppels Eucalyptus, 10 Pepermunt en 10 Wild Orange

30 druppels anti virus en bacterie mix

15 druppels Grapefruit en 15 druppels anti virus en bacterie mix

Voeg alle ingrediënten toe aan een Glazen spuitfles.
Steeds goed schudden voor gebruik. Spuit op oppervlakken en veeg af met een schone doek.

In mijn huis gebruik ik baking soda, schoonmaakazijn en groene zeep als basis van schoonmaakmiddelen. Daar voeg ik naar eigen inzicht essentiële oliën aan toe die antiseptisch zijn of bijvoorbeeld goed voor hout.

Je kan met stofzuiger een stukje keukenrol met olie naar keuze opzuigen, heerlijk fris en milieuvriendelijk.

Een druppeltje in de rol van het toiletpapier en het ruikt daar ook weer fris♥

Pepermuntolie met een mix van citrusolie is ook heerlijk fris.

Meer informatie in een persoonlijk gesprek of in een workshop? Stuur via het contactformulier met je vragen/wensen dan help ik je graag verder op weg.

Olie voor schoonmaakmiddel kopen?

Webshop

Schoonmaaktips met essentiële oliën

Het schoonmaken met etherische of essentiële oliën is eigenlijk wat naar de achtergrond verdrongen. Vroeger werd er veel vaker ontsmet en gereinigd met een antibacteriële of antivirale olie. Omdat het milieu ons steeds meer laat zien dat er veel te veel gifstoffen in de natuur en ons drinkwater komt worden mensen toch steeds bewuster. We gaan weer terug naar natuurlijke oplossingen.

Naast het gebruik van essentiële oliën wordt er ook meer en meer naar (schoonmaak) azijn, baking soda, zout en groene zeep gekeken. Het werkt verbazend goed, soms in combinaties met elkaar, echt de moeite waard het eens te proberen. Een goedkope oplossing om de portemonnee en het milieu te ontlasten.

Essentiële olie kan worden gebruikt:

Stickerlijm oplossen, puur een druppel of twee citroenolie op de lijmresten, even inmasseren en weg irritante lijm restanten.

Kauwgom verwijderen, twee druppels pure citroenolie op de kauwgom, vetvlek of lijmresten aanbrengen.

Vlek oplossend op bijvoorbeeld kleding. Een druppel citroenolie licht inknijpen op de vlek.

Aanrecht ontsmetten en schoonmaken, citroenolie (verdund vernevelen(niet in plastic want dit lost op) met beetje lauw water, goed schudden) of druppel 2 druppels op een vochtig vaatdoekje, ruikt ook nog eens heerlijk fris.

Tapijtreiniger 10 tot 15 druppels citroenolie toevoegen in het water.

Vernevelen van citroenolie in een ruimte (gebruik een diffuser) om te desinfecteren, werkt antiseptisch. Ook bij in en doorslapen fijn in de slaapkamer.

Verkoudheid, een paar druppels citroenolie is een basisolie en onder de voeten masseren. Of inhaleer eucalyptusolie bij neusverkoudheid. Je kan een diffuser gebruiken of kuppen. (een druppel in je hand, 1x wrijven en een kommetje maken van je handen. Vlak bij je neus en een paar minuten diep inhaleren).

Keelpijn, ontsteking of verkoudheid, gorgel met een oplossing van 2 druppels citroenolie in een halve beker lauw water, of druppel 1 druppel citroenolie in het keelgat laten en even laten intrekken alvorens door te slikken. (allen hele puur natuurlijke citroenolie gebruiken).

Haar en huid ontvetten, bij het laatste spoelwater twee druppels citroenolie inmasseren voordat je het uitspoelt.

Je huid met een lauw warm vochtig watje en een druppeltje citroenolie afnemen.

Jeuk, meng een bekertje lauw water met 1 druppel citroen en 1 druppel lavendelolie en breng dit aan op een watje of washand op de plekjes die jeuken.

Kompres, lauw water met 2 druppels citroenolie mengen en washand gebruiken op koortsig voorhoofd of gebruik een ander kompres om de kuiten in te zwachtelen.

Citroenolie heeft een gunstige werking op de spieren, een paar druppels in een basisolie en masseren maar.

Verstoring zuur/base evenwicht en goede opstart van de dag, neem een kopje tot lauw afgekoeld water en roer daar 2 druppels pure citroenolie doorheen en drink dit op nuchtere maag. Citroenolie is niet zuur en tast de tanden niet aan, het wordt uit de schil geperst en niet uit het citroensap.

Heerlijk bij griep, dagelijks baden in verrijkt water; meng 2 druppels citroenolie, 2 druppels dennenolie en 2 druppels mirreolie, 1 eetlepel melk of honing en eventueel grofzeezout.

 

Let op, citroenolie is een Citrus olie, deze geven een foto toxische reactie op de huid. Minimaal 12 uur geen zonlicht op de blote huid, deze verkleurd onregelmatig.

Andere schoonmaak ideeën met essentiële oliën:

Allesreiniger: Gebruik een glazen flacon met 50 ml natuurazijn 400 ml gedestilleerd water met bijvoorbeeld 15 druppels citroenolie of tea tree olie. Gemengd geeft helemaal een heerlijk frisse, vet oplossende en antibacteriële geur en werking. 7 druppels in plaats van 15 . Heerlijk voor keuken en sanitair! Let op dat graniet en marmer niet tegen azijn kunnen, bij twijfel eerst op een klein plekje uitproberen.

Schimmel verwijderen met Tea tree olie, 10 druppels op een kopje water en dan in een spuitflacon op de aangetaste oppervlakten spuiten. In laten trekken en na een half uurtje verwijderen met een schone doek. Indien nodig herhalen.

Wasmachine fris maken, voeg een paar druppels toe in je wasmiddelbakje. Schimmel en bacterie dodend.

Sportmateriaal en Yoga mat schoonmaken met een spuitflacon, mix 400 ml water, toverhazelaar en enkele druppels eucalyptus en tea tree olie.

Was je beddengoed op 60 graden met 3 druppels Eucalyptusolie aan het wasmiddel toegevoegd.

Gebruik een paar druppeltjes essentiële olie naar keuze op een stukje keukenpapier en zuig dit op, verspreid een heerlijke geur tijdens het stofzuigen (bv lavendel, citroen, pepermunt).

Een papiertje met etherische olie naar keuze bij het ventilatorrooster vastmaken met een knijper maakt je auto heerlijk fris.

Meng 50 gram baking soda met 10 druppels eucalyptusolie (wintergreen of pepermunt kan ook)in een potje. Schud dit flink door elkaar, zeef dit over je matras en laat minimaal een uurtje intrekken alvorens met de stofzuiger te verwijderen. Tegen stofmijt en weer heerlijk fris.

Luchtverfrisser, gebruik een sproeiflacon, vul deze met lauw water en een flink aantal druppels eucalyptus (20 tot 40).

Voor meer informatie en ideeën kunt u ons mailen, bellen of appen. We verzorgen ook leuke workshops voor mens en dier.