Zwanger en essentiële olie gebruik

Zwangerschap en essentiële olie gaat prima samen MAAR wees wel voorzichtig en doe voldoende onderzoek en raadpleeg een arts. Er zijn namelijk een aantal oliën die je beter kunt mijden of sterk dient te verdunnen. Voor een online workshop neem contact met mij op of maak een afspraak als je in de regio Zwolle woont.

Zwangerschap en het  gebruik van essentiële oliënZwangerschap en het  gebruik van essentiële oliën

Vanaf het moment dat we weten dat we zwanger zijn gebruiken we minder essentiële oliën. De veilige oliën kunnen we sterker verdunnen. Gebruik alleen 100% gegarandeerd pure en natuurlijk oliën zonder additieven of andere toevoegingen. Deze oliën vind je in mijn webshop, ik help je graag verder met alle vragen die nog overblijven na het lezen van deze informatie.

Embryo’s zijn heel gevoelig en kunnen flink reageren op veranderingen, zeker in het eerste trimester. Zwangere vrouwen hebben dan ook een natuurlijk alarmsysteem. De reuk is veel sterker, reuk smaak veranderen ook. Ineens smaakt bv. de koffie niet of stinkt pindakaas enorm. Intuïtief weten zwangere vrouwen al veel, luister naar je natuurlijke gids.

Eet gezond, drink 2 liter water over de dag verdeeld. Zorg voor voldoende nachtrust, liefst op tijd naar bed, de uren voor middernacht zijn extra goed. Bewegen 2 x een half uur per dag liefst in de buitenlucht voor vitamine D en ontspanning. Zorg voor een goede balans van lichaam en geest, neem jezelf serieus. Het wondertje in je buik beleeft mee wat jij beleeft. Je legt de kern voor een stabiel leven van je kindje al in de zwangerschap.

Het gebruik van kwalitatief goede essentiële oliën is belangrijk. Of we het nu topisch gebruiken, verdund op de huid of verdampen in een diffuser. Beperk het gebruik door de veilige oliën meer te verdunnen of minder druppels in het water van je diffuser te doen. We krijgen het in ons lichaam via onze huid in de bloedbaan of via ademhaling in de luchtwegen. Let daarom ook op additieven in andere producten die je op je huid aanbrengt. Bodylotion,shampoo, deodorant etc. Je komt hierin regelmatig onder meer aluminium, chloride en parabenen tegen. Dat wil je nu helemaal niet gebruiken.

Gebruik tijdens de zwangerschap ook geen essentiële oliën inwendig, zeker niet als je dit voor je zwangerschap ook niet deed. In een aantal essentiële oliën zit bijvoorbeeld een hogere hoeveelheid ketonen. Verhoogde ketonen in de bloedbaan kunnen verlies van de vrucht bewerkstelligen. Mede daarom zijn we kritisch bij de keuze van etherische oliën in de zwangerschap.

Er zijn wel veilige essentiële oliën die op onderstaande lijst in het groen zijn weergegeven. We kennen topisch gebruik (verdund op de huid aanbrengen), Vernevelen in een diffuser of inhaleren uit het flesje en intern gebruik. Dit laatste raden we in de zwangerschap af.

Omdat ieder mens anders is en daarom ook anders kan reageren op etherische oliën zijn de meningen over het gebruik van essentiële oliën divers. Sommige mensen beweren dat je tijdens de zwangerschap geen enkele etherische olie mag gebruiken en anderen zeggen weer dat je meerdere etherische oliën veilig kunt gebruiken vanaf de dag van conceptie tot en met de bevalling. Er zijn vrouwen die in hun zwangerschap hun normale gebruik van de essentiële oliën volhouden. Wel met de inachtneming van de lijst “onveilige” essentiële oliën tijdens zwangerschap. Luister naar je innerlijke waarschuwingen van tegenstaan en misselijkheid bij het ruiken van alles wat je gebruikt.

Dus als je nog nooit essentiële oliën hebt gebruikt zou ik zeker niet beginnen in het 1e trimester.

Bij kleine ongemakken zoals (ochtend) misselijkheid, gevoelige borsten, hoofdpijn, slapeloosheid, vermoeidheid, stress, rugpijn of lichte depressiviteit kan inzet van enkele etherische oliën wel verlichting geven. Het alternatief van reguliere medicatie is misschien niet veiliger maar essentiële oliën vervangen geen medicatie. In Engeland en Amerika is meer wetenschappelijk *onderzoek gedaan naar essentiële oliën en zwangerschap dan hier in Nederland. Alle tips en informatie zijn op basis van de *onderzoeken en ervaringen van gebruikers wereldwijd. We staan internationaal met elkaar in verbinding via sociale media waar ervaringen en vragen worden gedeeld. Zo kunnen we nog beter advies geven.

Bij klachten altijd de arts en /of verloskundige raadplegen.

Manieren om etherische oliën te gebruiken topisch op de huid, verdampen in een diffuser, op washand onder de douche, in een massage met kokosolie of voetenbad, op een kompres, of een paar druppels door je huidverzorging. In een bad of voetenbad meng je 1 of 2 eetlepels honing met een beetje basisolie met je essentiële olie naar keuze. Dit functioneert als emulgator om te voorkomen dat de olie op het water blijft drijven.

Veilige essentiële oliën zijn:

Groen veilig bij normaal verdund gebruik

 • Bergamot olie
 • Citroen olie
 • Dille olie
 • Helichrysum olie
 • Geranium olie
 • Gember olie
 • Grapefruit olie
 • Kardemom olie
 • Kamille olie (Roomse)
 • Koriander olie
 • Kruidnagel olie
 • Lavendel olie
 • Limoen olie
 • Melisse olie
 • Neroli olie
 • Petitgrain olie
 • Patchoeli olie
 • Wilde Sinaasappel olie
 • Wierook olie
 • Witte spar olie
 • Sandelhout olie
 • Tea Tree olie
 • Ylang Ylang olie
 • Zwarte Peper olie

Roze veilig wanneer matige verdund

 • Citroengras olie
 • Jeneverbes olie
 • Manderijn olie
 • Mirre olie
 • Pepermunt olie
 • Rozen olie

Blauw Bij hoge verdunning of raadpleeg een arts

 • Marjolein olie
 • Oregano olie
 • Scharlei olie
 • Venkel olie
 • Vetiver olie

Aanbevolen essentiële oliën om in de zwangerschap te gebruiken zijn Geranium olie, Lavendel olie, Ylang Ylang olie, Grapefruit olie en Kamille olie. Daarnaast de 3 voedingssupplementen uit het pakket of de Multi -vitaminen kauwtabletten. Onmisbaar voor gezonde cellen en lichaamsfuncties.

Olie tijdens eerste Trimester:

In het eerste trimester kunnen de borsten gevoelig worden. Gebruik dan Lavendel olie, Geranium olie of of Kamille olie. 3 tot 5 druppels naar keuze of gemengd van ieder 1 druppel. Verdun met een eetlepel basis olie, gefractioneerde kokosolie. Borsten licht in masseren 2 a 3 x daags.

Ochtend misselijkheid:

Al komt het gedurende de hele dag ook wel voor, ochtendmisselijkheid komt vooral vaak voor tussen de 6 en 12 weken. Bij sommige vrouwen houdt dit langer aan. Gember olie, Pepermunt olie en Citroen olie kunnen verlichting geven. Verdund aanbrengen op de oren langs het kaakbeen en op de reflexpunten van de voeten. Voor de vrouwen die al langer essentiële oliën gebruiken en zich hier goed bij voelen; 1 tot 2 druppels in een lege capsule doen en innemen met wat water. Kies anders liever voor veilig verstuiven met water in een diffuser. Een van de oliën of combineer ze. Verdunnen en inhaleren uit de handen of op beddengoed vernevelen met wat warm water in een sprayflacon voor het slapen gaan.

Vroegtijdige weeën zijn die voor de 37 e week van je zwangerschap beginnen. Voor die tijd geboren baby’s noemen we premature baby’s. Tekenen van vroeggeboorte zijn; krampen met interval van 10 minuten of minder. Pijn in onderrug of druk op het bekken. Neem contact op met de verloskundige of arts. Het kan helpen om 1 tot 3 druppels Lavendel olie aanbrengen op hart en/of maaggebied. Om tot rust te komen en het laten afzakken van de contracties.

Rugklachten:

Pijn in de onderrug door het gewicht van baby en vruchtwater geeft extra belasting in de onderrug. Er zijn warmwaterkussens waar je spieren heerlijk van ontspannen. Voor een fijne rug massageolie gebruik; Lavendel olie, Kamille olie of Sandelhout olie. Meng deze oliën of gebruik een olie naar keuze. Totaal 3 druppeltjes op een eetlepel gefractioneerde Kokos olie. Masseer zachtjes de rug met deze heerlijke olie.

Hoge bloeddruk:

Hoge bloeddruk kan tijdens zwangerschap leiden tot minder bloedtoevoer naar de placenta. Dit kan de baby minder doen groeien. Het kan zelf tot loslating van de placenta in de baarmoeder de leiden. Voeding en zuurstof kunnen minder of niet worden doorgegeven aan de baby. Het kan leiden tot zware bloedingen bij de moeder. Hoge bloeddruk kan zelfs aanzetten tot vroegtijdige geboorte of het risico op ziekten vergroten.

Bloeddruk verlagende essentiële oliën zijn; Ylang Ylang, Eucalyptus en Lavendel.

Als 2e keuze kan je kijken naar Kruidnagel, Scharlei en Citroen oliën.

*Vermijd Rozemarijn olie, Tijm olie en liefst ook Pepermunt olie.

Neem 2 x per week een bad met 3 druppels Ylang Ylang olie in de avond.

Combineer 5 druppels Geranium olie, 8 druppels Citroengras, en 3 druppels Lavendel olie in 30 ml basis olie. (Ik gebruik de gefractioneerde kokosolie het meest omdat de moleculen hiervan ook zo klein zijn als die van essentiële oliën en daardoor zo goed worden opgenomen).

Wrijf in over de hartstreek en op reflexpunten linker en rechter hand. Gebruik dan je handen om een kommetje te vouwen, om je neus en nog even lekker inhaleren. We noemen dit ook wel cuppen.

Verdampen in een diffuser kan ook.

Placenta:

Placenta zorgt voor de aan en afvoer van voeding, zuurstof en afvalstoffen. Om de verbinding aan de baarmoeder te helpen behouden; verdun 1 tot 2 druppels Basilicum olie en breng deze aan op de onderbuik en de reflexpunten van de voeten.

Baarmoeder versterken met olie

Scharlei olie, 1 tot 3 druppels rond de enkels in masseren.

Bevalling:

Tijdens de bevalling;

Smeer licht verdunde Scharlei olie rond de enkels en langs de binnenkant voetholte. Meng Lavendel olie met Venkel olie en Scharlei olie, verdun en smeer rond de enkels en op de buik.

Lavendel olie stimulerend de bloedsomloop, kalmerend en is antiseptisch, Scharlei olie, Aardende samenstelling. Verdunnen als aanbevolen. Heupen en of buik, onder de voeten in masseren met 1 a 2 druppels naar keuze, mengen van alle drie mag ook, dan verdunnen.

Vernevelen in de diffuser of ruiken uit het flesje. 1 druppel in de handen, 1x wrijven en tot kommetje vouwen, om de neus houden en paar minuten inhaleren.

Verminder de kans op episiotomie (het inknippen). Voeg 5 tot 10 druppels Geranium olie toe aan een halve theelepel zuivere olijfolie en masseer het perineum.

Vernevel rustgevende samenstelling of verblijdende samenstelling in een diffuser.

Overgangsfase: Basilicum olie verdunnen zoals aanbevolen, 1 a 2 druppels aanbrengen op de slapen en/of de buik.

Geboorte baby:

Direct bij de geboorte van de baby een druppel Wierook olie verdunnen met een theelepel basisolie op het kruintje. 1 druppel Mirre olie verdunnen met 1 theelepeltje basisolie op de navelstreng. 1 druppel Aardende olie samenstelling verdunnen met basisolie over de wervelkolom en 1 druppel onder de voetjes.

Bloeding:

Een bloeding na een bevalling (post-partum) kan optreden. Overmatige bloeding is (bij 500 ml bloedverlies en na een keizersnede 1000ml) meestal binnen 24 uur na de bevalling en kunnen levensbedreigend zijn. Arts of verpleegkundige direct bellen!

Bloeding helpen voorkomen; 1 tot 3 druppels Helichrysum olie verdund aanbrengen op de onderrug.

Na de bevalling:

Lavendel en Geranium olie 1 a 2 druppels verdund aanbrengen op de buik, enkels en voetzolen.

Borstvoeding:

Voor het opgang brengen en stimuleren van de borstvoeding gebruiken we Scharlei olie,Venkel olie of Basilicum olie. Masseer de verdunde olie of combinatie van de oliën lichtjes in over de borsten.

*Was deze af voor iedere voeding! Let op; Venkel olie niet langer dan 10 dagen achtereen gebruiken i.v.m. stimulerende werking van afscheiding in de urinewegen.

Pepermunt olie (verdund) en de olie samenstelling voor vrouwen kunnen helpen om melkproductie te verminderen. Verdun als aangegeven en breng dit op een koud kompres aan op de borsten.

Borstontsteking:

Mastitis bij borstvoeding veroorzaakt rode gezwollen en zeer pijnlijke borsten, koorts, warme borst, je voelt je niet lekker. Gebruik Lavendel olie, Patchoeli olie in combinatie met de verkwikkende citrus oliesamenstelling. Verdun deze zoals eerder aangegeven en breng dit aan op de zere borst.

Postpartum depressie:

Beter bekend als de postnatale depressie die wel voorkomt vlak na de bevalling. Oncontroleerbare emoties, prikkelbaar, angstig, slaapproblemen, hopeloosheid, schuldgevoel en soms zelfs gedachten aan zelfmoord. Dit allemaal door onze hormonen die uit balans zijn door zwangerschap en geboorte.

Etherische oliën die we kunnen inzetten zijn; Verblijdende olie samenstelling, Citroen olie, Lavendel olie,Wierook olie,Scharlei olie. Als 2e keuze kan je denken aan Geranium olie omdat deze troostend werkt. Verder de citrus oliën Wilde Sinaasappel olie,Grapefruit olie, Bergamot olie of de Aardende olie samenstelling.

Wilde sinaasappel en Grapefruit verstuiven we liever in een diffuser of we inhaleren vanuit je handen”het cuppen”. Alle andere oliën kunnen na verdunning zoals eerder aangegeven worden aangebracht op de slapen of het voorhoofd. Als massageolie of in bed ook heerlijk te gebruiken.. Gebruik voor in bad het mengsel met honing en basisolie anders blijft het drijven.

Zwangerschapsvergiftiging:

Ook wel Pre-eclampsie genoemd. Er is dan naast hypertensie ook sprake van eiwitverlies via de urine. Door urine controle na het constateren van hypertensie brengt het eiwitverlies in de urine de zwangerschapsvergiftiging aan het licht. Niet alle vrouwen worden er even ziek van, sommige kunnen stuipen krijgen in armen en benen. Andere symptomen; Gewichtstoename, zwelling van handen en gezicht,wazig zien, pijn in de buik rechts boven in. Bel de arts of verloskundige.

Cipres olie kan verlichting brengen; 1 a 2 druppels verdunnen met de gefractioneerde Kokos olie. Breng 2 druppels aan op voetzolen en buik. Verstuif in de lucht of inhaleer uit het flesje. Cuppen met de handen kan ook.

Spataderen:

Maak een samenstelling van onderstaande oliën en gefractioneerde Kokos olie, Amandel olie of Jojoba olie. Breng dit dagelijks 2 a 3 maal aan op de spataderen.

100 ml basisolie 5 druppels Cipres olie, 10 druppels Citroen olie, 10 druppels Geranium olie.

Oedeem:

Je kunt in de zwangerschap behoorlijk wat vocht vasthouden. Je hebt er zo een paar kilo bij. Drink veel, minder zout, beweeg regelmatig, masseer je benen van onder naar boven, zorg voor verkoeling in de zomer en leg de benen wat hoger als je gaat slapen. Soms zijn steunkousen een uitkomst.

Etherische oliën; Cipres olie,Citroengras olie, Citroen olie, Geranium olie, Helichrysum olie en Lavendel olie. Het geheim zit hem in een voor langere periode dagelijks masseren van boven de aderen naar het hart. Meng 2 a 3 druppels naar keuze van 1 of 2 oliën met 1 eetlepel gefractioneerde Kokosolie.

Striae:

We spreken over striae als we paars rode stroken op de huid zien. We zien dit bij zwangerschap en snelle gewichtstoename. De middelste laag huid scheurt uit door te snelle oprekking. We zien striae vooral op borsten, buik en billen.

Lavendel olie, Mirre olie of als 2e keuze de Nerolie olie verdunnen met Kokos olie of Hazelnoot olie. Voeg 5 druppels toe aan 1 eetlepel basisolie en breng aan op de striae plekken. 2 maal daags.

Olie na een miskraam:

Voor de vrucht voldoende ontwikkeld is laat de vrucht los. Vaak voordat de moeder weet dat ze zwanger is tot in de 20 e week. Er kan sprake zijn van bloedverlies, vochtafscheiding of stukjes weefsel uit de vagina. Krampen in de buik of onderrug. Raadpleeg verloskundige of arts.

Wierook olie, Grapefruit olie en Geranium olie 6 druppels verdunnen met basisolie en masseer de rug, benen en armen in. Neem een bad (of voetenbad) met 3 tot 4 druppels. Lavendel olie en Kamille olie kan als 2e keuze ook toegevoegd worden.

Een deel van mijn informatie is uit onderstaand onderzoek gehaald. Een deel is gebruikerservaring van verloskundigen die dit ook professioneel inzetten en een deel heb ik van klanten teruggekregen uit hun ervaringen.

* Onder andere Robert Tisserand en Jane Buckle hebben wetenschappelijk onderzoek gedaan en verzameld op het gebied van etherische oliën tijdens de zwangerschap. Er waren positieve resultaten geboekt en in groen vermelde essentiële oliën werden als veilig benoemd.

Additieven:

10 schadelijk bevonden ingrediënten die te vinden zijn in huidverzorging en toiletartikelen:

Alcohol –Aluminium Chlorohydrate – Diethanolamine, ook wel DEA –Flalaten – Minerale olieMonoethanolamine, ook wel MEA

Parabenen – Polyethylene Glycol ook wel PEG’s – Sodium Laureth Sulfate, ook wel SLES – Sodium Lauryl Sulfate, ook wel SLS

Triethanolamine ook wel TEA